Puhdas sisäilma


Ilmanvaihtojärjestelmien toimivuus on edellytys ihmisten terveydelle ja hyvinvoinnille sillä ihmiset viettävät jopa 90% ajastaan sisätiloissa. Puhtaat ja oikein toimivat ilmanvaihtojärjestelmät takaavat myös puhtaan sisäilman sekä pitävät kiinteistöjen rakenteet terveinä.

Puhdas ilma ei tuoksu

Ilmanvaihdon toimivuudesta ja puhtaudesta tulee pitää säännöllisesti huolta, koska huono sisäilma voi aiheuttaa jopa terveyshaittoja. Usein merkkejä huonosti toimivasta ilmanvaihdosta ovat epämiellyttävä tuoksu tai tunkkainen ilma. Huono sisäilma voi olla syynä esimerkiksi usein toistuviin hengitystieinfektioihin. Nenän ja kurkun oireet, silmien ja ihon ärsytys tai päänsärky ja väsymys ovat myös merkkejä oireista. Erityisesti jos oireet helpottuvat tai katoavat muualla oleskeltaessa on syytä epäillä heikkoa sisäilman laatua.

Terveet rakenteet

Säännöllinen kiinteistön ilmanvaihdon toimivuudesta huolehtiminen on tärkeää rakenteiden kosteushaittojen ja -vaurioiden ennaltaehkäisyn kannalta. Jos ilmanvaihtokanavien tai suodattimien likaisuuden takia ei huonetiloista poistu riittävästi ilmaa, ei myöskään tuloilman määrä ole riittävä. Tämä epätasapaino saattaa alkaa muodostaa kosteutta pinnoille ja rakenteisiin. Huoneilmaan tiivistyvä kosteus on myös yleisimpiä sisäilmaongelmien aiheuttajia.